miercuri, 23 ianuarie 2008

Invocatie

Stateau azi-noapte printesele adunate in jurul unei mese dintr-o cafenea cu atmosfera de poezie decrepita si incercau sa intocmeasca o lista cu toate cartile pe care le stiu despre zane, printese, eroine si alte personaje feminine de iubit de la care putem lua lectii de eleganta.

Dar vai, poate ca fumul de la miezul noptii le-a luat mintile, sau poate ca au fost prea pretentioase si au descalificat multe pretendente (de cele mai multe ori din cauza de "comportament nechibzuit"). Cert este ca lista lor nu a inaintat foarte mult.

De aceea va invoc si va convoc pe toti sa ne ajutati in acest efort foarte nobil - pentru ca are drept scop final sa ajute un baiat merituos sa cucereasca o inima de printesa. Ce carti cu printese, zane si alte minunatii feminine mai stiti voi?

Pana acum avem asa:
Andersen-Printesa si bobul de mazare (pentru finete extrema)
Andersen-Lebedele (pentru spirit de sacrificiu)
Andersen-Craiasa zapezii (pentru spirit organizatoric)
Charles Perrault-Frumoasa din padurea adormita (pentru sensibilitate, caci o simpla intepatura de fus a fost de-ajuns s-o adoarma 100 de ani)
Fratii Grimm-Rapunzel (pentru par lung si rezistent nu Pantene, ci chiar de printesa adevarata)
Si bineinteles, Printese date uitarii sau necunoscute

Simino, mi-am mai amintit cateva:
Royal diaries - Elisabeth, printesa-mireasa (deci asa se numea jurnalul lui Sissi)
Shakespeare - Visul unei nopti de vara (asta ca sa adaugam si niscai zane demne)

11 comentarii:

Irina spunea...

Recomandare strasnica: La cumparaturi in lumea zanelor; Sally Gardner. Ua ua ua!

Altfel, nu cred ca le-ai uitat pe:
Cenusareasa si zana ei magica (pentru stoicism)
Pinnocchio (pentru idealuri inalte),
Alba (nu stiu de ce, pentru ca ea era cam saraca cu duhul, dar foarte frumoasa),
Seherezada (my personal favorite)

Ladylikely yours,

Irina

Crisa spunea...

Hm...o buna parte dintre ele au aparut in discutie, dar le-am respins din diverse motive. De exemplu, am convenit cu toatele ca Alba era cumplit de nechibzuita - pai nu-i zisesera ei piticutii sa nu deschida usa nimanui, cum de i-a trecut prin cap sa o invite pe vrajitoare inauntru si sa mai si manace din marul ei? E cam ca mama Scufitei rosii, de care te plangeai tu - cum iti trimit fetita de 5 ani prin padure singura?

Sunt de acord cu zana din Pinocchio (asa-i ca in fiecare moment din poveste ne doream cu totii cu ardoare sa apara zana si sa rezolve problema?), dar mai ales cu Sheherezada. Da, da, ce minunata era ea cu povestile ei, ea fermecandu-l pe calif, ea batandu-si genele si tacand dimineata...

Foarte frumos, lista creste

Anonim spunea...

zana mea personala din copilarie.avea 10 copii gemeni: 5 fete blonde cu ochi albastri si 5 baieti bruneti cu ochii verzi!
avand in vedere ca pregatesc ilustratia la o caret de ovesti, sigur va intra ca personaj!

Crisa spunea...

Lumina draga, da-ne detalii despre cartea de povesti, sa ne bucuram si noi de zana ta personala

Anonim spunea...

salut
blogul tau se citeste foarte greu datorita backgroundului
pe mine m-a obosit

Crisa spunea...

Multu pentru hint, am mobilizat forte inimaginabile si am mai dres-o un pic. Nu vrem sa obosim nici printi si nici printese.
Dragii mei, sper ca e mai bine acum.

Simina spunea...

hai ma criso, cum te-am neglijat atatea zile-n sir si tu totusi ai scris frumos de zor. am citit ieri un bilet de la tine in care ma certai de lipsa de tact pentru ca ti-am jignit cerceii. da, da, cerceii! pe care acum, din cauza mea, o sa ii iubesti mai putin.

mai cearta-ma!

Ramona Gabar spunea...

Ati uitat-o cu totii pe cea mai importanta zana (care e un fel de ruda a printeselor) a copilariei animate: Tinkerbell. Pentru curaj si apetenta ei de a se baga in necazurile altora pentru a le rezolva.
Printesa Bob de mazare pentru minunata idee ca o printesa poate salaslui in fiecare dintre noi, indiferent daca ne incaltam cu bocanci si avem pierce-uri si tatuaje (sic!) si ca frumusetea sufletului se cere descoperita iar nu etalata.
Si in sfarsit o ruda masculina, pt ca eu zic ca printesele nu sunt ranchiunoase si nici feministe, anume Micul Print, acel adorabil, gingas si plin de fantezie copil pe care ni-l dorim cu toatele.

Crisa spunea...

Merveilleuse soeur, vorbim despre omisiune voita in cazul lui Tinkerbell, care nu numai ca era rautacioasa, dar mai era si prostanaca rau: pai cum iti lasi tu barbatul tau dupa care te topesti sa ii dea tarcoale unei muritoare?

Simino, eu zic sa sustinem nominalizarea Micului Print pe lista magica, pentru ca orice domn ar avea ce invata despre cum sa cucereasca o printesa daca stie ca trandafirul Micului Print nu avea tepi din rautate gratuita, ci ca sa isi ascuanda vulnerabilitatea.

Minunat, se accepta!

Simina spunea...

Deja l-am indreptat pe domnul Covaciu (domnul cu pricina, cel in cautare de printese demne de citit) pe blog, asa ca isi va lua singur cele trebuincioase.

Alexandra spunea...

heeei...a se nu uita nici de lady rusoaica Anastasia ;;)