duminică, 23 octombrie 2011

Maria bucuria



Atat as vrea, ca Maria, care nu-si cunoaste matusa, sa creada ca arat asa (ca fata din tablou adica).
Si ca imi petrec noptile invatand sa zbor si inventand povesti pentru ea. Iar zilele experimentand retete de ceaiuri si cautand haine mici de vrajitoare ca sa aiba si ea trusoul ei magic (pe care maica-sa n-o sa i le puna niciodata, ca cica sunt periculoase. De parca ce pot sa-i strice niste tinte unei fetite de un an?).
Si ca traiesc intr-un oras colorat si viu, unde e mult soare asa ca parul iti creste mai repede, unde se doarme in fiecare zi intre 2 si 4 asa cum ar trebui sa faca si ea, unde oamenii se iubesc mult ca oricum n-au altceva de facut, si vorbesc in multe feluri pentru ca vin din toate partile lumii.

As vrea ca Maria sa stie ca in somn invatam o multime de lucruri despre lume si calatorim fara bani pe unde ne vine. Si sa doarma mult ca sa visam amandoua ca vine in vizita la mine.
Maria, uite un cantecel pentru tine: Maria bucuria.

sâmbătă, 8 octombrie 2011

Recensamant primul an in Barcelona

Cand intra intr-o incapere stiu unde e nordul (de parca la ce-ti trebuie asta cand exista Google maps), stiu care e dreapta si care e stanga (asta numai pentru ca nu sunt in stare sa foloseasca ambele maini cu acelasi talent, cu una sa chatuiasca pe facebook, cu cealalta sa se dea cu ruj, cu umarul uneia sa tina telefonul in timp ce vorbeste si cu cotul celeilalte sa infunde gentile in sifonier ca sa nu cada peste ea) si pot sa petreaca 2 ore discutand despre cum se repara o priza (pe care noi o reparam f usor schimband becul, pt ca nu priza era de vina)...in fine, stiu sa faca o gramada de lucruri dar cu toate astea intra pre lista mea de "probleme":
  • una bucata avocat galician insurat. Minunat, cunoaste Parisul ca-n palma, il iubeste pe Murakami, apreciaza cum trebuie un ceai magic si cunoaste rasfatul de a umbla prin casa in camasi marocane lungi si semi-transparente. Vorbeste engleza si franceza perfect, numai cu un pic de cuceritor accent spaniol. Dar cat se poate de insurat. Cu o avocata, cuceritoare si ea. Pe sistemul I met the man of my dreams and than I met his beautiful wife. Care, mai mult, asteapta un copil. Fericiti, ea se rasfata cu prajituri fara sa puna nimic pe ea pentru ca e fina si subtire ca o nimfa, el citeste "What to expect when you're expecting" si ne invata ca bebelusii trebuie lasati sa mearga in 4 labe cat mai mult posibil, ca asta le dezvolta nu stiu ce parte a creierului. Deci pe scurt fericiti si netulburati. Bun, acestea fiind date zic Chapeau bas, in aceasta combinatie nu ma bag, si merg mai departe.
  • una bucata mascul paros. Tot galician. Neinsurat, dar barbatul tuturor femeilor. Gateste un mic dejun fantastic dupa o noapte la fel de fantastica, dar dupa ce pleci schimba cearsafurile ca sa-si primeasca urmatoarea femeie. Zic pas.
  • una bucata portughez fotograf. Te plimba cu motorul, te duce la concerte, iti pune fado dimineata la trezire si-ti face poze in timp ce asculti ghemuita in paturica. Problema lui nu stiu care e, dar ceva nu era chiar curat in Danemarca. Asa ca merg mai departe.
  • una bucata argentinian chitarist si profesor de yoga, pe deasupra si dansator de tango. Suna perfect, dar cand il asculti vorbind cu accentul ala argentinian aproape italienesc, lungind vocalele, ti se pare ca te minte tot timpul. Pe langa asta, nu pierde nicio ocazie sa se planga de ceva. Totul ii pute, nimic nu e chiar cum trebuie. Un om care se plange tot timpul nu e ce trebuie. Asa ca-l las in plata Domnului.
  • una bucata columbian fara acte. Vesel si petrecaret, traieste in Barcelona ilegal si fuge de politie. In plus, e prea disperat. Nunununu, un barbat trebuie sa stie cand e cazul sa insiste si cand nu. Ne mai vedem pe aici pe undeva!
  • una bucata catalan libidinos. Se uita la tine de parca ai fi o prajitura cu multa ciocolata si cu o capsuna fix in varf. Iti face toate complimentele pe care nu credeai ca le vei auzi vreodata de un barbat, pentru ca numai fetele observa asa ceva. Te plimba prin locuri ascunse din Barcelona, iti spune povesti despre fiecare coltisor si fiecare piateta, stie cel mai exquisite restaurante si cele mai exotice ceainarii, se converseaza cu aceeasi lejeritate despre Guardiola ca despre Salman Rushdie. Dar are nici mai mult nici mai putin decat prietena de 8 ani. O rusoaica fugita de la barbat in camesa alba pe timp de noapte si venita in Barcelona fara acte, numai ca sa fie cu el (bine, hai, povestea am idilizat-o eu putin, n-o fi fost chiar asa). Asa ca de 9 luni incoace tot spun pas...pas...pas...ihm, ceva nu merge...
Pe scurt, o colectie destul de buna. Acum suntem in asteptarea unui italian care sa vorbeasca spaniola cu accent argentinian, a unui francez caruia sa-i placa Galicia, a unui irlandez care lucreaza ca barman in Barcelona, a unui politist care intercepteaza imigranti fara acte si a unui rus cu sofer personal. Hai sa vedem ce aduce sezonul 2011-2012...